awardees
Toekomstmakers van het Jaar
De Toekomstmaker van het Jaar award zet degenen die met visie, lef en doorzettingsvermogen duurzame impact realiseren in het zonnetje. Hieronder lees je meer over de inspirerende winnaars en hun baanbrekende projecten.
2024
De Toekomstmaker van het Jaar 2024 is nog niet bekend.
2023
Ferdinand Kiestra - Waterschap Aa en Maas
Ferdinand zet zich al jaren in voor de watertransitie. Het lukt hem om achter de horizon te kijken, het complexe verhaal simpel te vertellen en mensen mee te nemen én altijd door te zetten.
Als mede initiatiefnemer vanaf het eerste uur van de energiefabriek heeft Ferdinand een grote rol gehad in de vormgeving van hoe de waterschappen een nieuwe rol in de maatschappij kunnen innemen. Hij was daarbij subliem in het simpel en aantrekkelijk maken van ingewikkelde zaken.
De opgave centraal
Ferdinand is tot in zijn vezels persoonlijk gedreven. In de uitvoering van opgaven grijpt hij, heel zuiver, alle mogelijkheden op creatieve wijze aan om ze te realiseren. Hij zet de opgave altijd centraal, zijn persoon is slechts instrumenteel.
Ook in andere dossiers blinkt hij uit door zijn enthousiasme. Hij weet mensen mee te nemen, en met ze aan de slag te gaan. Veelal door de zaken plat te slaan, helder te formuleren en een lonkend perspectief te bieden.
Inmiddels is Ferdinand terug bij de Energie- & Grondstoffen Fabriek, nu als lid van het kernteam. Ook daar draagt hij bij aan de versnelling, onder andere door partijen steeds meer bij elkaar te brengen. Waar Ferdinand eerst veel met energie terugwinning bezig was, heeft hij zich de laatste jaren gericht op het effluent hergebruik. Hierbij wilde hij eerst de logica begrijpen en in de vingers krijgen om vervolgens toe te werken naar concrete casussen. En ook daarin is hij weer een belangrijke factor in het aanstekelijk veranderen en kennis delen.
Een andere bijzondere eigenschap van Ferdinand is dat hij, hoe visionair hij ook is, hij kan rekenen. Hij kent de inhoud en maakt dingen reëel.
2022
Ed Hendriks - Natuurvlees Nederland
Ed heeft zich in zijn lange carrière gespecialiseerd in het ontwikkelen en in de markt zetten van duurzaam geproduceerd voedsel, herkenbaar voor de consument. Hiermee startte hij al ruim 18 jaar geleden en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Een van de meest in het oog springende initiatieven waar hij aan werkte is Natuurvlees-Nederland. Maar hij stond ook aan de wieg van onder andere Eggiedays (vleesvervanger) en het streekproducten merk GIJS dat al ruim 10 jaar succesvol verkocht wordt bij PLUS supermarkten.
Opvallend is hoe Ed altijd verschillende werelden bij elkaar weet te brengen: natuur en boer, boer en consument, overheid en bedrijfsleven, verwerker en afnemer. Ed legt moeiteloos verbindingen in zijn brede netwerk en weet anderen ook te motiveren om met hem mee te doen. Hij weet de taal van de verschillende werelden te spreken, te enthousiasmeren op de opgave en zo voortgang te boeken.
Systemen kraken
Het blijft lastig om bestaande systemen te kraken. Zeker ons landbouw- en voedselsysteem. We weten dat het anders moet, dat hoe we het nu doen onvolhoudbaar is. Maar de weg naar een duurzaam voedselsysteem is niet geplaveid. Het is een transitie die om pioniers vraagt. Wij vinden het bewonderenswaardig welke routes Ed allemaal heeft afgelegd. Zeker in de vleessector. Een sector die ons veel heeft gebracht, maar ook moet veranderen door de impact ervan op onze aarde. Juist door toekomstmakers zoals Ed lukt het om het bestaande regime te veranderen.
2021
Marc de Rooy - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Marc, de trekker van de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water, is verkozen tot Toekomstmaker van het Jaar 2021. Hij heeft een complexe opgave behapbaar weten te maken en hij leeft het uitgangspunt 'we gaan problemen oplossen'. Hierdoor zijn niet alleen veel verschillende ketenpartners aangesloten, maar ook in actie gekomen.