Een patiënt die een CT-scan krijgt, krijgt contrastvloeistof ingespoten. Die vloeistof wordt daarna via urine weer uitgescheiden; een flinke belasting voor het watersysteem en de drinkwatervoorziening in Nederland. Het inzetten van plaszakken is een eenvoudige manier van het apart opvangen van deze urine en biedt grote kansen voor de korte termijn. En een proef in zes ziekenhuizen toont nu aan dat zowel patiënten als zorgpersoneel daar klaar voor zijn waarmee over kan worden gegaan tot landelijke implementatie van de werkwijze.
In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft VanWaarde de samenwerking en proef begeleid. H2O schreef een artikel over de aanpak, lees het hier.
Resultaten in een notendop
In de Brede Proef Plaszakken hebben patiënten in zes ziekenhuizen na een CT-scan plaszakken mee naar huis gekregen. Plaszakken zorgen ervoor dat er minder röntgencontrastmiddelen in het water terecht komen. In de periode november 2020 - maart 2021 hebben 9.394 patiënten meegedaan. Uit de proef blijkt dat patiënten positief zijn over de plaszakken. 85% van de respondenten gebruikte de plaszakken en 95% wil de volgende keer weer plaszakken gebruiken. Ook de medewerkers zijn positief. Het kost minder tijd dan verwacht, patiënten reageren positiever dan verwacht en de medewerkers vinden het belangrijk en leuk bij te dragen aan minder milieuvervuiling. Uit tijdsmetingen blijkt dat het toelichten en uitreiken van plaszakken geen extra tijd kost doordat dit tijdens andere handelingen wordt gedaan.
Lees het volledige rapport hier
Volgende stap
Diverse ziekenhuizen gaan graag (verder) aan de slag met het uitdelen van de plaszakken. Het rapport biedt aanknopingspunten en praktische tips om de werkwijze in het eigen ziekenhuis te implementeren. We moedigen de ziekenhuizen aan de rapportage verder te verspreiden en het gesprek met elkaar aan te gaan.
Wil je meer weten?
Neem contact met ons op! Bel met Judith Hoogenboom (06-51593556) of Katinka Bergema (06-26602910)