Toekomstmaker van het jaar 2023

Ferdinand Kiestra!

Met een visie en een flinke portie lef impact maken en anderen inspireren. Dat is wat een toekomstmaker doet. Het is hard werken en buiten de lijntjes durven kleuren. Echte toekomstmakers zijn nog schaars, terwijl ze keihard nodig zijn voor het in beweging brengen en houden van transitieopgaven. Om deze waardevolle pioniers en het harde werk dat zij verzetten te erkennen, reiken wij ieder jaar de Toekomstmaker van het Jaar award uit.

En de winnaar is…

Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas is Toekomstmaker van het jaar 2023! Hij volgt hiermee Ed Hendriks van Natuurvlees Nederland op.

Ferdinand zet zich al jaren in voor de watertransitie. Het lukt hem om achter de horizon te kijken, het complexe verhaal simpel te vertellen en mensen mee te nemen én altijd door te zetten.

Als mede initiatiefnemer vanaf het eerste uur van de energiefabriek heeft Ferdinand een grote rol gehad in de vormgeving van hoe de waterschappen een nieuwe rol in de maatschappij kunnen innemen. Hij was daarbij subliem in het simpel en aantrekkelijk maken van ingewikkelde zaken.
 

De opgave centraal

Ferdinand is tot in zijn vezels persoonlijk gedreven. In de uitvoering van opgaven grijpt hij, heel zuiver, alle mogelijkheden op creatieve wijze aan om ze te realiseren. Hij zet de opgave altijd centraal, zijn persoon is slechts instrumenteel.

Ook in andere dossiers blinkt hij uit door zijn enthousiasme. Hij weet mensen mee te nemen, en met ze aan de slag te gaan. Veelal door de zaken plat te slaan, helder te formuleren en een lonkend perspectief te bieden.

Inmiddels is Ferdinand terug bij de Energie- & Grondstoffen Fabriek, nu als lid van het kernteam. Ook daar draagt hij bij aan de versnelling, onder andere door partijen steeds meer bij elkaar te brengen. Waar Ferdinand eerst veel met energie terugwinning bezig was, heeft hij zich de laatste jaren gericht op het effluent hergebruik. Hierbij wilde hij eerst de logica begrijpen en in de vingers krijgen om vervolgens toe te werken naar concrete casussen. En ook daarin is hij weer een belangrijke factor in het aanstekelijk veranderen en kennis delen.

Een andere bijzondere eigenschap van Ferdinand is dat hij, hoe visionair hij ook is, hij kan rekenen. Hij kent de inhoud en maakt dingen reëel.

Wat ons betreft een echte Toekomstmaker.

Ferdinand, namens het hele VanWaarde team: van harte gefeliciteerd en enorm bedankt voor je visie, lef en doorzettingsvermogen!