Als pioniers en vormgevers van verandering, begrijpen wij als geen ander de uitdagingen van Transitiemanagement. We staan elke dag met onze voeten in de klei en hebben geleerd hoe we (blijvende) impact kunnen maken. Passend bij onze missie de belangrijke transitieopgaven in onze samenleving waar te maken, delen we onze expertise en ervaring graag.


In de afgelopen jaren hebben we al ruim 600 professionals getraind in het vak Transitiemanagement door middel van clinics, presentaties en meerdaagse trainingen. Vanuit de positieve feedback hebben wij ons aanbod verder uitgebreid en bieden wij diverse opleidingen aan: van eendaagse clinics, tot meerdaagse leerprogramma’s. Altijd afgestemd op de praktijk van de deelnemers.

Ons opleidingsaanbod

Je bent of gaat aan de slag met een transitieopgave. Of het nu circulariteit, energie, water, klimaatadaptatie, voedsel, biodiversiteit of mobiliteit betreft. Maar dan? Je inhoudelijke kennis, misschien wel in combinatie met kennis van project-, proces of programmamanagement, lijkt onvoldoende om succesvol te zijn. Er is meer nodig. Want hoe ga je de uidagingen te lijf en maak je blijvend impact? 

Onze opleidingen combineren een sterke theoretische basis met een praktijkgerichte en interactieve aanpak, waarbij jij als deelnemer centraal staat met je eigen transitieopgave(n). We maken gebruik van toonaangevende modellen zoals de X-curve van DRIFT (2017), het Multi Level Perspectief van F.W. Geels and J. Schot (2007) en het Transmissie raamwerk van Nijenrode, de UvU en NewForesight (2023). Maar we gaan verder dan dat. We bieden concrete handvatten op basis waarvan je direct systeemdoorbraken kunt realiseren en het waarmaken van transitieopgaven succesvoller kunt laten verlopen. Onze 10 leidende principes van transitiemanagement staan hierbij centraal.‚Äč

Clinics 

Met onze clinics geven we je -naast een korte, stevige theoretische basis- een aantal handvatten die je kunt toevoegen aan je rugzak. En hiermee kun je systeem doorbrekend aan de slag. Tijdens de clinic passen we alvast het geleerde toe op jouw eigen praktijk. Klinkt goed? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst nog verder lezen over onze clinics? Kijk dan op de clinic transitiemanagement

Meerdaagse trainingprogramma's

Wil je meer verdieping dan onze clinics bieden, dan is een meerdaags trainingsprogramma misschien iets voor jou. In onze meerdaagse trainingen helpen wij toekomstmakers die zich bezig (gaan) houden met circulaire transitieopgaven op het HOE van transitiemanagement. Tijdens het programma wisselen we theorie af met de dagelijkse praktijk en inspiratie door gastdocenten. Met onze 10 leidende principes van transitiemanagement als leidraad en houvast. In onze meerdaagse trainingsprogramma's doe je dus kennis op, en profieer je er meteen van in je dagelijks werk. Wij begeleiden je hierin, tijdens en tussen de trainingsdagen door.
Iets voor jouw organisatie? We bespreken graag samen de mogelijkheden. Eerst meer hierover lezen? Dan kan op onze pagina meerdaagse trainingen. Voor een mooi voorbeeld van onze meerdaagse trainingen klik je naar Leergang bij de Unie van Waterschappen.

Interesse?

De VanWaarde Academy biedt diverse Transitiemanagement opleidingen voor verschillende doelgroepen, maar met één gemeenschappelijk doel: deelnemers in staat stellen om na de opleiding persoonlijk meer impact te maken in de eigen transitieopgaven. 

We kijken ernaar uit om met jullie samen te werken, kennis te delen en samen de transities waar we voor staan te versnellen. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten hoe wij jou, jouw team of organisatie kunnen trainen? Laat dan via de knop hieronder je gegevens achter:

 

Je kunt nu ook onze opleidingsfolder downloaden om op je gemak nog eens ons aanbod na te lezen, of om te delen met collega's en gelijkgestemden.

Actueel aanbod:

6-daagse Leerprogramma Circulaire Waterschappen 2024-2025

Waterschappen hebben de ambitie om 100 % circulair te zijn in 2050. Met als eerste stap 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030. Het realiseren van de Circulaire Waterschappen is geen bijkomende taak voor de waterschappen, maar een nieuwe manier van denken en doen, onderdeel van de watertransitie. Het 6-daagse leerprogramma is ontwikkeld in opdracht van de Unie van Waterschappen en STOWA en bedoeld voor (potentiële) toekomstmakers die zich bezig (gaan) houden met circulaire transitieopgaven. Het biedt daarin zowel kennis als een platform om samen te leren.

In oktober 2024 start weer een nieuwe leergang. 

Lees verder

Ervaringen van deelnemers:

Meerdaagse training - Leerprogramma Circulaire Waterschappen

“De Waterschappen hebben een strategie neergelegd om in 2050 volledig circulair te werken, en dit vraagt een gedragsverandering van ons. We moeten van een lineaire, naar een circulaire aanpak. En het leerprogramma sluit hier prachtig bij aan. Als een van de drijvende krachten achter het leerprogramma zijn wij dan ook blij dat deze meerdaagse training een vervolg krijgt.”

Bas Nanninga

Beleidsadviseur Circulaire Economie bij de Unie van Waterschappen, initiator van ons meerdaagse leerprogramma. 

Lees hier meer over het meerdaagse trainingsprogramma Circulaire Waterschappen. (er is nog plek om je aan te melden voor deze training die start in november 2023)

Clinic Transitiemanagement - gemeente Tilburg

"Na het volgen van de clinic waren we beter in staat het thema transitiemanagement goed neer te zetten binnen onze organisatie. We kijken nu met een andere, heldere blik naar onze transitieopgaven.” 

Martin van Bers

Proces- en programmamanager Circulaire Economie bij de gemeente Tilburg volgde met zijn team de clinic Transitiemanagement. 

Lees hier het hele verslag van de Clinic Transitiemanagement.

 

Workshop transitiedenken -
Young Talent Day 2023 (STOWA JONG waterbeheer)

“Ik kende de principes wel zo’n beetje, maar ik ga nu wel kijken of we in ons werk toekomstmakers voldoende ruimte geven en of we echt zorgen voor handelingsperspectief.”

Ruben

medewerker bij een natuur- en milieufederatie
(bron + foto via: Young Talent Day 2023)