Portfolio
Gemeente Tilburg
Gemeentes staan voor steeds grotere en complexere opgaven. Denk aan het woningtekort en de opgaven rondom duurzaamheid en circulariteit. Zo ook de Gemeente Tilburg. Om handvatten te krijgen om met deze opgaven om te gaan, volgden zij de Clinic Transitiemanagement.

Verandering in denken en doen

Vaak wordt verwacht dat de overheid alle antwoorden heeft. Maar bij complexe maatschappelijke opgaven is het juist van belang dat overheidsinstanties samen met inwoners, bedrijven en partners opzoek gaan naar antwoorden. Martin van Bers, Proces- en Programmamanager Circulaire Economie bij de Gemeente Tilburg, legt uit: “Dan zijn we dus niet meer de overheid die alles oplost, maar een partij die samen met anderen een transitie tot succes gaat brengen. Dat vraagt om een verandering in ons denken en doen.”

Van projectmanagement naar transitiemanagement

Samen met tien collega’s volgde Van Bers de Clinic Transitiemanagement. Allemaal werken ze aan hun eigen opgaven, onder andere op het sociaal domein, rondom de klimaat- en energietransitie en de circulaire economie. De clinic leverde ze veel inzichten op. Myrian Hollegien, Organisatieadviseur bij de Gemeente Tilburg, vertelt: “We zijn bij gemeentes gewend om te werken met projecten en programma’s. Deze methoden gaan uit van maakbaarheid – we hebben een ambitie, maken een plan, voeren dat uit en komen tot het gewenste resultaat. Zo willen we duurzaamheid het liefst ook oplossen, maar dat kan niet. Transitieopgaven zijn veel groter en breder, waardoor de gemeente slechts een radartje is in het geheel. Daardoor zijn we afhankelijk van anderen.”

Transitieopgaven herkennen

Het is dus van belang dat gemeentes transitieopgaven herkennen en weten hoe ze daarin de juiste rol pakken. De clinic heeft hen daarbij geholpen. Van Bers: “We zijn nog geen transitiemanagers, maar hebben het thema transitiemanagement nu goed neergezet binnen de organisatie. Daardoor kunnen we met een andere bril naar transitieopgaven kijken en onze aanpak hierop aanpassen. Ook zie ik door met de 10 leidende principes naar circulariteit te kijken wat al goed gaat en waar we nog meer aandacht aan moeten besteden.”

Vertaalslag naar de praktijk

Van Bers vond het prettig dat VanWaarde echt de tijd nam om te snappen wat ze wilden bereiken: “De clinic hebben ze daarop aangepast en in een jasje gestoken dat bij onze organisatie past.” Daarnaast was de clinic volgens Hollegien goed opgebouwd: “In de ochtend werd de theorie op een hele begrijpelijke manier uitgelegd. Dat hielp enorm bij het maken van de vertaalslag naar onze eigen praktijk. Nu is het aan ons om die vertaalslag nog concreter te maken.”

Ook meer weten over transitiemanagement? Of heb je behoefte aan praktische handvatten om jouw transitieopgave waar te maken? Bekijk dan onze Clinic Transitiemanagement, die we zowel incompany als via open inschrijving aanbieden.

Wil je hier een keer over doorpraten? Neem contact op met Karlijn Pels.

Gemeente Tilburg
Gemeente Tilburg
Gemeente Tilburg
Gemeente Tilburg