Toolbox
Expertpaper landbouwtransitie
Nederland is kampioen in het produceren van voedsel. Ons kleine land is na Amerika de grootste land- en tuinbouw exporteur van de wereld en we kunnen vertrouwen op toonaangevende technologieën en een hoogwaardige kennisinfrastructuur. Maar onze toppositie eist zijn tol. Onze huidige manier van voedsel produceren – zo veel mogelijk, zo goedkoop mogelijk - is niet toekomstbestendig. Niet voor ons als mensen en niet voor ons milieu.

Hoe ziet de weg naar een toekomstbestendig landbouwsysteem eruit? 

Deze vraag is actueler dan ooit. Onder invloed van bijvoorbeeld de KRW, het NPLG en de stikstofplannen neemt de druk toe. Hoe ons nieuw landbouwsysteem er precies uit komt te zien, laat zich moeilijk voorspellen. We kunnen immers niet in de toekomst kijken en er zijn meerdere oplossingsrichtingen denkbaar. Wat we wél weten is dat het noodzakelijk is om fundamenteel anders te denken, anders te doen én ons anders te organiseren. We weten ook dat de landbouwtransitie vraagt om een verandering van ons systeem en niet enkel van de boer. In dit paper delen wij onze kennis en ervaring die we de laatste jaren hebben ontwikkeld over het waarmaken van transitieopgaven. Met als doel andere verantwoordelijken van transitieopgaven -toekomstmakers zoals wij ze noemen- te inspireren en handvatten te geven. Zodat we samen impact maken en een belangrijke bijdrage leveren aan de landbouwtransitie.

Het expertpaper 'het waarmaken van transitieopgaven: de landbouwtransitie als fundament voor de voedseltransitie' staat boordevol handvatten, praktijkvoorbeelden en tips om jouw transitievraagstuk te versnellen.

Download het expertpaper

Tien principes voor het waarmaken van transitieopgaven, onderdeel van de expertpaper:

Vanuit onze kennis- en praktijkervaring zijn we als VanWaarde tot tien principes voor het waarmaken van transitieopgaven gekomen. Deze leidende principes, handvatten, helpen om jouw transitieopgaven te realiseren. Bekijk hier de tien leidende principes inclusief voorbeelden uit de landsbouwtransitie.

 

 

Expertpaper landbouwtransitie