Publicaties

Expertpaper 'Het waarmaken van transitieopgaven in water'

Over watertransitie wordt al veel gesproken en nagedacht. Door klimaatverandering en de daaraan gekoppelde dreiging van te veel én te weinig water, wordt de urgentie voor een fundamenteel andere aanpak gevoeld. Dat raakt aan beleid, regelgeving en uitvoering. En aan de verbinding daartussen. Wat speelt er, waar haakt dat op aan, wat is nodig en waar moeten we beginnen? Maar vooral ‘HOE’ gaan we dat doen? Als we de goede bedoelingen en ronde tafelsessies voorbij willen, zullen we écht anders moeten denken en doen. Voorwaarde om die beweging in gang te zetten, is het creëren van de context die daarvoor nodig is: om de noodzakelijke stappen van A naar B te kunnen zetten op de manier van B.

Download hier het Expertpaper Het waarmaken van transitieopgaven in water

Expertpaper 'Het Waarmaken van Transitieopgaven: de landbouwtransitie als fundament voor de voedseltransitie'

Nederland is kampioen in het produceren van voedsel. Ons kleine land is na Amerika de grootste land- en tuinbouw exporteur van de wereld en we kunnen vertrouwen op toonaangevende technologieën en een hoogwaardige kennisinfrastructuur. Maar onze toppositie eist zijn tol. Onze huidige manier van voedsel produceren – zo veel mogelijk, zo goedkoop mogelijk - is niet toekomstbestendig. Niet voor ons als mensen en niet voor ons milieu.

Hoe ziet de weg naar een toekomstbestendig landbouwsysteem eruit? Er zijn meerdere oplossingsrichtingen denkbaar. We weten in ieder geval dat het noodzakelijk is om fundamenteel anders te denken, anders te doen én ons anders te organiseren. We weten ook dat de landbouwtransitie vraagt om een verandering van ons systeem en niet enkel van de boer. In dit paper delen wij onze kennis en ervaring die we de laatste jaren hebben ontwikkeld over het waarmaken van transitieopgaven. Met als doel andere verantwoordelijken van transitieopgaven -toekomstmakers zoals wij ze noemen- te inspireren en handvatten te geven. Zodat we samen impact maken en een belangrijke bijdrage leveren aan de landbouwtransitie.

Download hier het expertpaper 'het waarmaken van transitieopgaven: de landbouwtransitie als fundament voor de voedseltransitie' en krijg boordevol handvatten, praktijkvoorbeelden en tips om jouw transitievraagstuk te versnellen.

 

Nieuws

Open Inschrijving!

Clinic Transitiemanagement

Ben of ga je aan de slag met een transitieopgave? En kun je wel wat hulp gebruiken in het waarmaken van deze transitie? Wil je weten hoe je systeem doorbrekend aan de slag kunt en écht een verschil kunt maken? Pak dan nu je kans! Op dinsdag 16 april 2024 organiseren wij namelijk – op open inschrijving – een  Clinic transitiemanagement in ons mooie Koetshuis in Rossum.

Lees verder

Toekomstmaker van het jaar 2023

Ferdinand Kiestra!

Met een visie en een flinke portie lef impact maken en anderen inspireren. Dat is wat een toekomstmaker doet. Het is hard werken en buiten de lijntjes durven kleuren. Echte toekomstmakers zijn nog schaars, terwijl ze keihard nodig zijn voor het in beweging brengen en houden van transitieopgaven. Om deze waardevolle pioniers en het harde werk dat zij verzetten te erkennen, reiken wij ieder jaar de Toekomstmaker van het Jaar award uit.

En de winnaar is…

Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas is Toekomstmaker van het jaar 2023! Hij volgt hiermee Ed Hendriks van Natuurvlees Nederland op.

Lees verder

Transitiemanagement

Ultieme WaterFabriek

Op maandag 4 december is de 2e fase -de praktijkfase- van de Ultieme Waterfabriek officieel van start gegaan. Als onderdeel van een mooi consortium zijn we trots op dit moment en kunnen we niet wachten verder aan de slag te gaan met deze transitieopgave. 

lees verder

 

 

Wat we doen

VanWaarde Academy

Als pioniers en vormgevers van verandering, begrijpen wij als geen ander de uitdagingen van Transitiemanagement. We staan elke dag met onze voeten in de klei en hebben geleerd hoe we (blijvende) impact kunnen maken. Passend bij onze missie de belangrijke transitieopgaven in onze samenleving waar te maken, delen we onze expertise en ervaring graag. Met trots presenteren wij dan ook de VanWaarde Academy.

Lees verder