Publicaties

Expertpaper 'Het waarmaken van transitieopgaven in water'

Over watertransitie wordt al veel gesproken en nagedacht. Door klimaatverandering en de daaraan gekoppelde dreiging van te veel én te weinig water, wordt de urgentie voor een fundamenteel andere aanpak gevoeld. Dat raakt aan beleid, regelgeving en uitvoering. En aan de verbinding daartussen. Wat speelt er, waar haakt dat op aan, wat is nodig en waar moeten we beginnen? Maar vooral ‘HOE’ gaan we dat doen? Als we de goede bedoelingen en ronde tafelsessies voorbij willen, zullen we écht anders moeten denken en doen. Voorwaarde om die beweging in gang te zetten, is het creëren van de context die daarvoor nodig is: om de noodzakelijke stappen van A naar B te kunnen zetten op de manier van B.

Download hier het Expertpaper Het waarmaken van transitieopgaven in water

Expertpaper 'Het Waarmaken van Transitieopgaven: de landbouwtransitie als fundament voor de voedseltransitie'

Nederland is kampioen in het produceren van voedsel. Ons kleine land is na Amerika de grootste land- en tuinbouw exporteur van de wereld en we kunnen vertrouwen op toonaangevende technologieën en een hoogwaardige kennisinfrastructuur. Maar onze toppositie eist zijn tol. Onze huidige manier van voedsel produceren – zo veel mogelijk, zo goedkoop mogelijk - is niet toekomstbestendig. Niet voor ons als mensen en niet voor ons milieu.

Hoe ziet de weg naar een toekomstbestendig landbouwsysteem eruit? Er zijn meerdere oplossingsrichtingen denkbaar. We weten in ieder geval dat het noodzakelijk is om fundamenteel anders te denken, anders te doen én ons anders te organiseren. We weten ook dat de landbouwtransitie vraagt om een verandering van ons systeem en niet enkel van de boer. In dit paper delen wij onze kennis en ervaring die we de laatste jaren hebben ontwikkeld over het waarmaken van transitieopgaven. Met als doel andere verantwoordelijken van transitieopgaven -toekomstmakers zoals wij ze noemen- te inspireren en handvatten te geven. Zodat we samen impact maken en een belangrijke bijdrage leveren aan de landbouwtransitie.

Download hier het expertpaper 'het waarmaken van transitieopgaven: de landbouwtransitie als fundament voor de voedseltransitie'  boordevol handvatten, praktijkvoorbeelden en tips om jouw transitievraagstuk te versnellen.

 

Nieuws

Impactverslag 

5 jaar VanWaarde

Wij bestaand dit jaar 5 jaar! Tumultueuze jaren waarbij er twee kabinetten zijn gevallen, in verschillende oorlogen dichtbij huis wordt gevochten, én waarbij er veel te doen is geweest in de water-, voeding en natuur- en landbouwwereld. In deze tijd hebben we, samen met geweldige opdrachtgevers, aan mooie opgaven mogen werken. Opgaven die uitdagend zijn, en o zo belangrijk voor een volhoudbare toekomst. We zijn erg trots dat we ons steentje hieraan hebben mogen bijdragen.

In ons Impactverslag 2019-2024 geven we een indruk van de toegevoegde waarde die we in onze eerste vijf jaren creëerden. We bedanken alle opdrachtgevers en partners voor het vertrouwen en de fijne samenwerking in de geweldige opgaven waar we de afgelopen vijf jaar een bijdrage aan hebben mogen leveren. Wij gaan de komende vijf jaar wederom voor impact. Doe je mee?

Lees hier het impactverslag: 

VanWaarde Kennis- & Netwerkevent

Daten met de Keten

VanWaarde bestaat 5 jaar en dat vieren wij! Naast binnenkort de publicatie van een nieuwe whitepaper en een winactie voor het boek 'Versnellen en Opschalen, samen maatschappelijke transities waarmaken', is het tijd voor:

Daten met de Keten!
Ons allereerste kennis- & netwerkevenement op vrijdag 13 september 2024.

In ons werk koppelen we regelmatig mensen uit ons netwerk aan elkaar om samen verder te komen in hun transitieopgave(n). En wij horen dan eigenlijk altijd terug hoe waardevol deze kruisbestuiving is. Daarom vinden we het nu tijd ons netwerk nadrukkelijk samen te brengen. Tijdens ‘Daten met de Keten’ zorgen wij voor uitwisseling tussen inspirerende toekomstmakers uit verschillende sectoren en met verschillende achtergronden. Naast kennismaken met elkaar, gaan gelijkgestemden sparren op onderwerpen gelinkt aan transitieopgaven. Én we delen onze nieuwste inzichten op het gebied van Transitiemanagement.

Kruisbestuiving, samenwerken en kennisuitwisseling zijn kernwoorden van dit event.

Datum:               vrijdag 13 september 2024
Locatie:              Koetshuis in Rossum
Kosten:               € 90 pp ex BTW, ex ticketfee, *

*) onze algemene voorwaarden zijn op dit evenement van toepassing.

Klik hier om je plekje te reserveren.

samen maatschappelijke transities aanpakken

Boeklancering: Versnellen en Opschalen

Concreet aan de slag in transitieopgaven, ervaringen van pioniers gebundeld

In grote transitievraagstukken is het belangrijk dat we samenwerken. De laatste 10 jaar dachten we dan ook steeds vaker in multi- en transdisciplinaire netwerken na over duurzame oplossingen voor de toekomst. Wat kunnen we leren van dit pionierswerk? En wat is de volgende stap? De Haagse Hogeschool, Zwaluw | Innovatie & Samenwerking en VanWaarde deden hier onderzoek naar. Het resultaat is te lezen in het boek ‘Versnellen en Opschalen, samen maatschappelijke transities aanpakken’ dat op 2 april wordt gelanceerd.

Lees verder

VanWaarde doet mee in

BADI 3!

Iets waar we best trots op zijn is dat we meedoen in de Europese aanbesteding BeleidsAdvies- en IngenieursDiensten (BADI 3) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We zitten in een prachtig consortium met Andersson Elffers Felix, BMC, Movares, Hydrologic, Ambient, en MVO Nederland en hebben samen een raamovereenkomst voor drie jaar (met verlenging van een jaar) afgesloten.

Toekomstmaker van het jaar 2023

Ferdinand Kiestra!

Met een visie en een flinke portie lef impact maken en anderen inspireren. Dat is wat een toekomstmaker doet. Het is hard werken en buiten de lijntjes durven kleuren. Echte toekomstmakers zijn nog schaars, terwijl ze keihard nodig zijn voor het in beweging brengen en houden van transitieopgaven. Om deze waardevolle pioniers en het harde werk dat zij verzetten te erkennen, reiken wij ieder jaar de Toekomstmaker van het Jaar award uit.

En de winnaar is…

Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas is Toekomstmaker van het jaar 2023! Hij volgt hiermee Ed Hendriks van Natuurvlees Nederland op.

Lees verder

Transitiemanagement

Ultieme WaterFabriek

Op maandag 4 december is de 2e fase -de praktijkfase- van de Ultieme Waterfabriek officieel van start gegaan. Als onderdeel van een mooi consortium zijn we trots op dit moment en kunnen we niet wachten verder aan de slag te gaan met deze transitieopgave. 

lees verder

 

 

Wat we doen

VanWaarde Academy

Als pioniers en vormgevers van verandering, begrijpen wij als geen ander de uitdagingen van Transitiemanagement. We staan elke dag met onze voeten in de klei en hebben geleerd hoe we (blijvende) impact kunnen maken. Passend bij onze missie de belangrijke transitieopgaven in onze samenleving waar te maken, delen we onze expertise en ervaring graag. Met trots presenteren wij dan ook de VanWaarde Academy.

Lees verder